GLITRENDE GULL

GLITRENDE GULL

Jane Kønig skaper vakre gullsmykker i 18 karat gull, men hvor kommer egentlig vår fascinasjon for det gylne metallet fra?

Gull har alltid fascinert oss, og det har vært betraktet som et av de mest verdifulle materialene i tusenvis av år. Det er skinnende vakkert, lett å forme, leder elektrisitet, og det er det eneste metallet som ikke forringes med tiden.

De mange unike egenskapene har sikret gullet en viktig rolle i historien. Som pynt hos de gamle egypterne tusenvis av år før Kristus, som valuta i form av gullmynter, og sist som et viktig råstoff i elektronikk, for eksempel sim-kortet i smarttelefonen din. Men mest av alt bruker vi gull til smykker.

Hva er gull?
Gull er et edelmetall som ikke reagerer på oksygen eller andre stoffer i atmosfæren, dermed holder det seg blankt. I ren form er gull det smidigste materialet som finnes – faktisk er det så mykt at du kan forme det med hendene. Til smykker legerer man derfor gullet med andre metaller som sølv, kobber eller palladium for å gjøre det mer holdbart.

Roségull og hvitt gull
Gull finnes bare i en farge: gull. Men du kan bruke legeringen til å fremstille roségull og hvitt gull. Jo mer kobber du bruker, jo mer rødskjær får gullet. Dersom man heller ønsker hvitt gull, legerer man det med sølv og palladium.

Slik ser du om smykket ditt er ekte gull
De fleste gullsmykker består av 14 eller 18 karat gull, alt etter hvor høyt gullinnholdet er. Dersom du vil sjekke om smykket ditt er ekte, kan du se etter et lite metallmerke nær låsen. På merket står gullets karat. Merket kan være 14 K eller 18 K, eller det kan stå med tall som for eksempel 750, som betyr 75 % eller 18 karat.

Hvem kler gull?
De fleste kan bære gullsmykker, men det gylne metallet kler nok noen bedre enn andre. Gull er veldig kledelig til deg med varme toner i hårfargen, og hvis du har gylden hud som lett blir solbrun. Hvis du er lysere i huden og har klare blå eller grønne øyne, bør du heller gå for hvitt gull.

Dyrt og ettertraktet
Det vakre edelmetallet utvinnes i mineralrike områder fra fjell, klipper og vannårer. Tidligere kom to tredjedeler av verdens gull fra Sør-Afrika, men i dag er det i Kina det utvinnes mest gull.

Det blir imidlertid stadig vanskeligere å utvinne gull, noe som gjør det dyrt og ettertraktet over hele verden. Det betyr også at gullverdien er mer stabil enn valutaen, som kan variere en del. I dag er prisen for ett gram gull ca. 300 kroner.

Visste du at …?
Gullets egenskaper er stabile, så du kan smelte gammelt gull om til nye, unike smykker.

 

Finn smykkerne her ...

3 years ago
Did you like this post?
0
0