PERLER – FRA MUSLINGER TIL VAKRE PERLESMYKKER

PERLER – FRA MUSLINGER TIL VAKRE PERLESMYKKER

Perler er et av naturens store vidundere og har vært brukt til smykker i tusenvis av år.

Skinnende perler har opp gjennom tidene vært et ettertraktet symbol på rikdom, status og tro. Frem til 1900-tallet fantes det kun naturperler, men i dag er det hovedsakelig kulturperler som omsettes.

Hva er naturperler?
En ekte naturperle blir skapt naturlig av skalldyr som østers, muslinger eller snegler. Når det trenger et fremmedlegeme inn i skallet, forsvarer muslingen seg ved å kapsle det inn i perlemor – og dermed dannes med tiden en vakker, glansfull perle. Tidligere fantes det naturperler over hele verden, men i dag er de ekstremt sjeldne og dyre. Man må ofte åpne flere tusen muslinger før man er så heldig å finne en perle.

Hva er kulturperler?
Kulturperler blir dyrket av mennesker ved å tilføre en liten kule av perlemor i muslingen. Så danner den ny perlemor utenpå kulen mens den passes og pleies i ca. 18 måneder.

Ferskvanns- eller saltvannsperler
Alle perler er enten ferskvanns- eller saltvannsperler, alt etter hvor de er dyrket. Saltvannsperler kommer fra havet og kan ha flere forskjellige farger som hvit, rosa, grå og lilla. Ferskvannsperler kommer fra sjøer og elver og har hvite, rosa, lilla eller ferskenfargede nyanser.

Kvalitetsforskjell på perler
Det er flere faktorer som har innvirkning på en perles verdi. Det viktigste er om det er en naturperle eller ikke. Ellers ser man på hvor stor og glansfull perlen er. Jo rundere og jevnere den er, jo høyere er prisen.

Hvem passer perlesmykker til?
Perler er ikke bare for eldre kvinner. De klassiske og tidløse perlene passer til alle, uansett alder og kjønn, og de skaper en flott kontrast til moderne og minimalistiske smykker. Det kan være en flott statement-ring med en enkel, eksklusiv perle, klassiske perleøredobber eller et perlehalskjede med en moderne twist.

Verdens mest berømte perle
La Peregrina er en av de mest berømte perlene i verden. Den ble funnet av afrikanske slaver i nærheten av Panama for 500 år siden og er en av de største, pæreformede perlene man kjenner til. Den har vært eid av konger, dronninger og nå sist av Elizabeth Taylor, som fikk Cartier til å skape et halskjede av kulturperler, rubiner og diamanter med den vakre Le Peregrina i midten.

 

Finn smykkerne her ...

3 years ago
Did you like this post?
0
0